יש כמה פוסטים שאני לא מגיעה לעדכן בשוטף ומצטברים לי לינקים אליהם. זה אחד מהם. מצטערת על העיכוב, קוראים/ות! מקווה להגיע לזה בקרוב.
המוּדעוּת הגוברת לצורך בניהול התכנים הדיגיטליים מביאה איתה מוצרים אינטרנטיים המציעים פתרונות שונים לנושא: המוצרים שהחברות Legacy Locker, Entrustet, Data Inherit מציעות נסקרו בכתבה השלישית שכתבתי ל ynet ב-2011.
באפריל 2012 entrustet נרכשה על ידי securesafe, שהיא גם הגלגול הנוכחי של data inherit, ובכך הפכה להיות אחת החברות הגדולות והמובילות בתחום.
עדכון נובמבר 2013: בנובמבר 2013 Legacy Locker נרכשה על ידי PasswordBox והם מציעים כיום פיתרון משולב של ניהול סיסמאות בעודך בחיים עם מינוי "יורש דיגיטלי" לאחר המוות (ותודה למוטי טל ששלח לי לינק ל-PasswordBox עוד לפני הרכישה). עדכון דצמבר 2014: בדצמבר 2014 PasswordBox נרכשה על ידי אינטל.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
באפריל 2012 entrustet נרכשה על ידי securesafe, שהיא גם הגלגול הנוכחי של data inherit, ובכך הפכה להיות אחת החברות הגדולות והמובילות בתחום.
עדכון נובמבר 2013: בנובמבר 2013 Legacy Locker נרכשה על ידי PasswordBox והם מציעים כיום פיתרון משולב של ניהול סיסמאות בעודך בחיים עם מינוי "יורש דיגיטלי" לאחר המוות (ותודה למוטי טל ששלח לי לינק ל-PasswordBox עוד לפני הרכישה). עדכון דצמבר 2014: בדצמבר 2014 PasswordBox נרכשה על ידי אינטל.
עדכון אפריל 2013: גוגל היא החברה הראשונה המציעה פתרון ישיר לניהול חשבונות המשתמש שלנו אצלה, ולא דרך חברות חיצוניות המתמחות בניהול נכסים דיגיטליים או מורשת דיגיטלית. כתבתי פוסט נפרד המפרט את השירות החדש שלה.
אני ממליצה בחום לבחור את החברה והמסלול שהכי מתאימים לך ולהקל על ההתמודדות של יקיריכם אחרי מותך. כך גם תהיה לך שליטה מי מקבל גישה למה ומה נמחק לאחר מותך, וגם תיחסך מיקיריכם התהייה האם להיכנס לנכסים הדיגיטליים והמקוונים שלך או לא, ואם כן אז איך.
תרשים מצוין המציג בגרפיקה את השלבים שכדאי לנקוט בהם אפשר למצוא כאן - נוצר על ידי חברה אוסטרלית בשם Life Insurance Finder.
תוהה איך או מאיפה להתחיל?
אולי זה יעזור:
כדי שתוכלו לבחור את סוג האתר או המסלול המתאימים לכם, כדאי לעשות לפני כן 'שיעורי בית' קצרים שיקלו עליכם לסדר את המורשת הדיגיטלית / נכסים דיגיטליים / עיזבון דיגיטלי / תכנים דיגיטליים שתשאירו אחריכם. אפשר לסדר לפי סוג, או לפי מי שהיית רוצה שיקבלו גישה או לא יקבלו גישה, או גם וגם. אולי כשתתחיל/י לעבוד על רשימה אחת ההחלטות יתבהרו גם לגבי הרשימה השניה.
למשל:
- איזה חשבונות מקוונים היית רוצה שיגיעו / שלא יגיעו לבן/ת זוג?
- איזה חשבונות מקוונים היית רוצה שיגיעו / שלא יגיעו לילדים?
- איזה חשבונות מקוונים היית רוצה שיגיעו / שלא יגיעו להורים?
- איזה חשבונות מקוונים היית רוצה שיגיעו / שלא יגיעו לאחאים?
- איזה חשבונות מקוונים היית רוצה שיגיעו לחברה/ים X / Y / Z?
- איזה חשבונות מקוונים היית רוצה שיימחקו לחלוטין?
- לגבי איזה חשבונות מקוונים לא כל כך משנה לך, בעצם?
- איזה נכסים דיגיטליים יש לך שיש להם ערך פיננסי: חשבונות בנק, חשבונות בפייפל וכו'?
- איזה נכסים דיגיטליים יש לך שיש להם ערך סנטימנטלי מובהק, שאינם קשורים רק אליך, כמו תמונות / וידאו של ילדים / בן/ת זוג וכו' - דברים שאי אפשר להחליט חד צדדית שלא רוצה שיועברו הלאה אם יקרה לך משהו, כי זה לא קשור רק אליך?
- איזה נכסים דיגיטליים יש לך שיכול להיות להם ערך סנטימנטלי עבור אוהביך, דברים שקשורים רק אליך, כמו מיילים או דברים שכתבת - דברים שאפשר להחליט בינך לבין עצמך אם יועברו הלאה או לא ואם כן אז למי, כי זה קשור רק אליך?
רשימת חברות המציעות שירותים דומים לאלו שכבר הזכרתי בתחילת פוסט זה:
- Last Pass - מציעים לרכז את כל הסיסמאות שלנו במקום אחד (ותודה לקורא הבלוג צ. ל.), שמוסיף: "LastPass מאפשר לשתף אחרים בסיסמאות "חשובות". למשל, לבת הזוג שלי אין מושג אילו חשבונות בנק / חסכונות / ביטוח וכו' יש לנו ואיך לגשת אליהם. אבל מכיוון ששיתפתי אותה בכל הסיסמאות לחשבונות שלנו, ביום האמת היא תוכל לגשת ל"כספת" הווירטואלית שלה בתוך LasPass ולשלוף משם את כל המידע, מבלי לקוות שיום אחד יגיע מכתב בדואר / אימייל ו"יזכיר" לה על קיומו של חשבון שלא זכרה אותו / ידעה עליו"). עדכון ינואר 2016: LastPass מציעה מעתה אפשרות למנות איש או אשת קשר למקרי חירום (Emergency Contact).
- Parting Wishes מציעה שירותי צוואה ויפוי כח.
- אפליקציית האייפון "מארגן המורשת" - legacy-organiser מאפשרת להשאיר צוואה.
- חברת הסטרט אפ הישראלית E-Z-Safe (בתפריט השפות למעלה ניתן לבחור עברית) ו- Life Ensured מציעות לנהל את העיזבון הדיגיטלי שלכם.
עדכון יולי 2012: גם LifeEnsured נקנתה על ידי SecureSafe המוזכרת בתחילת פוסט זה.
עדכון יוני 2012: E-Z-Safe פועלת מעתה בשיתוף פעולה עם אתר ישראלי אחר: Personal Memorials. - וורדפרס מציעה תוסף (Plugin) ששמו "Next of Kin", באמצעותו אפשר להעביר את השליטה באתר/בלוג הלאה במקרה של מוות או אובדן יכולת לתקשר עם הסביבה. ותודה ללאה אהרוני שהביאה אותו לתשומת לבי.
- האתר ההולנדי Ziggur מאפשר השארת הנחיות מדויקות לגבי כל חשבון או פרופיל מקוון, לביצוע על ידם, או על ידי אנשים שאתה ממנה לתפקיד עוד בחייך, בהתאמה למסלול השירות אליו אתה נרשם.
- האתר בעל השם המקורי The Digital Undertakers ("הקברנים הדיגיטליים") מציע גם שירותי ניהול עיזבון דיגיטלי וגם שירותי התמודדות עם עיזבון דיגיטלי של אדם שנפטר שלא ניהל את העיזבון שלו בעודו בחייו.
- ++Estate מציעים גם הם כספת וירטואלית ואפשרות לחלוק מידע מסוים מתוכה עם אנשים מסוימים.
- AfterSteps מציעים להסדיר מראש את כל האספקטים שיש להסדיר לפני המוות - כולל הדיגיטליים.
- Planned Departure - מציעים לך להשאיר מאחוריך עותקים של "מפתחות" של החיים והזהויות האינטרנטיות שלך, וכך להקל על מי שיישאר אחריך.
- EverPlans מציעים לטפל באספקטים השונים הקשורים לסוף החיים ולמוות. ותודה לאור מידן ששלח לי את הלינק.
- Cirrus שירותי עיזבון דיגיטלי היא חברה בריטית.
- DieSmart מתמקדים בהשלכות הפיננסיות שעלולת להיות כשהעיזבון הדיגיטלי לא מנוהל.
- האתר בעל השם הבלתי נשכח GetYourShitTogether מעודד אותך לנהל עכשיו את הנכסים הדיגיטליים שלך. ותודה לאורי גונדה ששלח לי את הלינק.
- 1Password מציעים שרות ניהול סיסמאות בדומה ל-LastPass.
- Capsoole מציעים שירותי ניהול חשבונות מקוונים במקרה של פציעה (שמובילה לאי יכולת שימוש עצמית) או מוות. יוזמה של בחור ישראלי-אמריקאי, מיקי ברגמן, ותודה לדן גולדבלום ששלח לי את הלינק.
- Life Document Storage מאפשרים לנו להשאיר את כל המידע שבני המשפחה שלנו יזדקקו לו במידה ויקרה לנו משהו, כמו פציעה, אשפוז או מוות.
- האתר האנגלי Final Fling מציע "כספת" לאחסון מסמכים משפטיים ופיננסיים, בין השאר.
- GEN-ARC (שרכשו את Scangaroo) מציעים לשמור את ההמורשת הדיגיטלית שלנו (בין השאר באמצעות שירותי הסריקה שהם מציעים) עבור הדורות הבאים.
- BestBeuest שזכתה בכמה פרסים (ותודה לאסף רזון על הלינק אליה) מציעה לרכז את כל המורשת הדיגיטלית במקום מאובטח אחד.
- Eterniam מציעים לך לאגור אצלם את המורשת הדיגיטלית שלך, ולשלוט במי מקבל גישה אליה לאחר המוות.
- Chronicle of Life הוא ארגון ללא מטרות רווח שמתמחה בשמירת זכרונות לנצח. מטרתם היא לאפשר לך ליצור את כרוניקת החיים שלך.
- DocuBank מתמקדים בלרכז את כל המסמכים החשובים במקום אחד, בדגש על מסמכים רפואיים, כך שבמקרה חירום (חלילה), יש גישה מיידית ומלאה לכל המידע הרלוונטי, כולל לרצונותיך לגבי הארכת חיים וכו'. פיתרון דומה מציעים גם DocSafe .
- Estate Map הוא אתר חדש שנמצא בתחילת דרכו ומציע למפות את המורשת הדיגיטלית כדי להקל על מי שיישאר אחריך. משום מה הוא מופיע גם תחת השם Navigatr.
- Afternote מציעים מספר שירותים, ביניהם ניהול העיזבון הדיגיטלי.
- PassingBye הוא אתר חדש שנמצא בשלב ה-Beta שמציע שירותי ניהול עיזבון דיגיטלי.
- אפליקציית אייפון חדשה (ספטמבר 2014) מציעה לנהל את המורשת הדיגיטלית: Just in Case.
לקריאה נוספת: הבלוג final fling.
כיוון שזה שוק חדש שמתרחשות בו רכישות והתמזגויות כמו שראיתם למעלה, גם מתרחשות בו סגירות. נראה שהאתרים הבאים כבר לא פעילים:
כיוון שזה שוק חדש שמתרחשות בו רכישות והתמזגויות כמו שראיתם למעלה, גם מתרחשות בו סגירות. נראה שהאתרים הבאים כבר לא פעילים:
- Vital Lock - שמים דגש על פרטיות ומצפינים את ההודעות שלכם - נראה שכבר לא פעילים.
- MyInternetData מציעים שירותי שמירת קובץ מוצפן, ומתמקדים בעיקר בהסרת תכנים רגישים מהרשת - נראה שכבר לא פעילים.
- Asset Lock מציעים כספת אלקטרונית מקוונת, בדגש על השארת פרטים פרקטיים: איזה ביטוח חיים יש, איפה נמצאת הכספת הפיזית, והשארת הנחיות לניהול הנכסים הפיזיים - נראה שכבר לא פעילים.
- Executor's Resource מתמקדים בריכוז המידע מכל תחומי החיים, כולל הדיגיטליים, להעברה לדורות הבאים - נראה שכבר לא פעילים.
- PassMyWill מציעים צוואה דיגיטלית (אני מזכירה שבישראל צוואה דיגיטלית עדיין אינה תקפה מבחינה חוקית. עוד על כך בפוסט הצד המשפטי ובכתבה השנייה בסדרת הכתבות שכתבתי בנושא) - נראה שכבר לא פעילים.
- SlightlyMorbid - נראה שכבר לא פעילים.
- My Web Will - נראה שכבר לא פעילים.
- MyCyberSafe הודיעו בצער על סגירה ועל כך שיש פנות את הכספות הוירטואליות המאוחסנות אצלם לפני אוגוסט 2014.
אני לא מתיימרת להחזיק רשימה שלמה ומקיפה של כל החברות שמציעות שירותי ניהול עיזבון דיגיטלי, זוהי רשימה חלקית - אתם מוזמנים לבקר באתרים כמו The Digital Beyond שמתמחים בנושא זה.
בעקבות התחקיר שלך על צוואה דיגטלית ולמרות שטרם קראתי את הכל , אני שומר את כל הסיסמאות שלי על
השבמחקKEYPASS ואשתי יודעת את הקוד
מרגש אותי לקרוא שמה שאני כותבת מחולל שינוי
מחקעכשיו רק צריך שמישהו יפרוץ אליהם ויקבל גישה וסיסמאות לכל החשבונות והכספות שלי כולל מירום פיזי שלהם...
השבמחקכל חברה מציעה את שירותי הקידוד וההצפנה שלה, כך שאת/ה מוזמן/ת לבחור את החברה ששירותי הכספות וכו' שהיא מציעה נראים לך הכי בטוחים.
מחקב-LastPass למשל, אין גיבוי של הסיסמה שלך: אם שכחת אותה - שכחת אותה. הם לא יוכלו לשחזר אותה עבורך. אבל גם אי אפשר יהיה לפרוץ אותה, כי היא פשוט לא רשומה שם.
ראית את הפרק הראשון בעונה השנייה של מראה שחורה?
השבמחקכתבתי על זה בשבוע שזה עלה, הפוסט הזה (כנסים, בלוגים, אתרים, ספרים, סדרות ואמנים) מתעדכן כל הזמן:
מחקhttp://digital-era-death.blogspot.co.il/2012/06/blog-post_11.html
בכל מקרה תודה על ההפנייה כמובן.
כתבתי פוסט בעקבות הביקורת של מורן שריר ב"הארץ", אחרי שידור הפרק הראשון בעונה השנייה של מראה שחורה:
מחקhttp://digital-era-death.blogspot.co.il/2013/03/blog-post_15.html