כל החומרים בבלוג עומדים לרשותך בחינם. הם מסודרים לפי נושאים בתפריט מימין, כדאי לגלול מלמעלה למטה על מנת לראות את כל האפשרויות

נוב' 23', מדריך מוות דיגיטלי עדכני: אפל Apple

לחזרה למדריך הכללי  הקליק/י כאן

  • אפל Apple



המידע וההנחיות שאפל מספקים קיימים גם בעברית


מה זה כולל? איך מגיעים?
מבחינת מכשירים, אפל כוללת: מחשבים (מקינטוש, או מק בקיצור), טלפונים חכמים (אייפון), טבלטים (אייפד) ונגני מדיה (אייפוד). מבחינת שירותים ותוכנות, אפל כוללת את: תוכנת שיחות הוידאו פייס טיים, שירות הצפייה אפל טיוי, שירות ההאזנה אפל מיוזיק, שירות המוסיקה אייטיונז ושירות האחסון בענן אייקלאוד.
באפל יש גם סיסמה למכשירים וגם שם משתמש וסיסמה לחשבון. לצירוף הזה של שם משתמש וסיסמה לחשבון קוראים באפל אפל איידי Apple ID (יכול להיות מצב בו האפל איידי של האייטונס יהיה שונה מהאפל איידי הרגיל).
ברוב מכשירי אפל מיושמת נעילה: הנעילה הזו עלולה להיות באמצעות זיהוי טביעת אצבע (Touch ID) או זיהוי תווי פנים (Face ID), שלצערנו כבר לא רלוונטיים כעת (אלא אם מראש בעל/ת המכשיר הגדיר גם אותך לזיהוי ביומטרי המאפשר פתיחה). אבל, היא גם עשויה להיות נעילה מסוג קוד גישה או סיסמה, שאולי הנפטר/ת שיתף/ה איתך.
אם בעל/ת המכשיר הגדיר/ה אימות דו-שלבי (Two-step Authentication), כל כניסה ראשונה למכשיר כלשהו תצריך קוד של שש ספרות. הקוד הזה נשלח על ידי אפל לכל המכשירים המחוברים לאותו החשבון (מסך ש"קופץ", לא סמס).
אם המכשיר ברשותך ואת/ה יודע/ת את הסיסמה או הקוד, יש הרבה פעולות שתוכל/י לבצע לפני שתפגוש/י את הצורך באפל איידי (למעשה במצב בו הסיסמה קיימת והמכשיר פתוח, הפעם הבאה בה תפגוש/י דרישה לאפל איידי תהיה רק אם תרצ/ה להוריד למכשיר אפליקציה חדשה, או תרצי/ה לשנות דברים בהגדרות האבטחה או בניהול האפל איידי).
אם הנפטר/ת הגדיר/ה אותך כ"איש/אשת קשר לשחזור חשבון", תוכל/י להשתמש בהרשאה זו על מנת להגיע למכשיר / לתכולתו, גם אם אין לך את סיסמת המכשיר או את האפל איידי.
התמיכה של אפל מציעה תשובות לגבי: אם שכחת את ה-Apple ID, אם ה-Apple ID נעול או מושבת, אם שכחת את סיסמת Apple ID. אפשרות גישה נוספת היא שימוש ב"מפתח שחזור" – אבל זה אפשרי רק אם בעל/ת האפל איידי הגדיר/ה זאת מראש כאפשרות!
הסבר לגבי "כיצד להשתמש בשחזור חשבון כאשר אינך יכול/ה לאפס את סיסמת ה-Apple ID" יש כאן.
התמיכה מציעה גם תשובה לשאלה מה לעשות "אם שכחת את קוד הגישה של האייפון" – אבל זה מצריך מחשב, את המכשיר עצמו ואת הכבל שהגיע עם המכשיר (או תואם לו). 
אל הענן אייקלאוד ניתן לגשת גם ממכשירי אפל וגם מדפדפן שמותקן על מחשב שאיננו אפל: הסבר יש כאן. ההסבר מה לעשות אם אינך מצליח/ה להתחבר או להיכנס לאייקלאוד נמצא כאן.
במחשב מקינטוש (מק) יש אפשרות לשחזר מתוך גיבוי שנקרא "מכונת זמן"(Time Machine) – אבל זה רלוונטי רק אם: גיבוי כזה כבר קיים, יש מחשב מק (לא יעבוד עם מחשב שאינו אפל), ויש סיסמה / אפל איידי.
אפשר סדר במושגים בקשר לפתיחה / כניסה למכשיר / אתר, בבקשה?
סיסמה: רצף אותיות וספרות שמקלידים לתוך שדה
קוד מספרי: בין 4 ל-6 ספרות שמקלידים על המסך כדי לפתוח את נעילת המכשיר
קוד צורה: אין באפל, אבל זה כשמציירים עם האצבע צורה על המסך על מנת לפתוח נעילה
באנגלית המושגים הם:
Passcode - four-digit numeric code, a custom numeric code, or a custom alphanumeric code used to access a device
Password - what you use for AppleID
Access Code - the pop Verification code - the pop up request and code you get when two factor authentication is on 

יש כל מיני צירופים אפשריים: יש/אין לי מכשיר / סיסמה / אפל איידי. מה זה אומר מבחינתי?
יש מכשיר, יש אפל איידי, אין סיסמה: ניתן ליצור סיסמה חדשה.
אין מכשיר, יש אפל איידי: ניתן לשחזר גישה באמצעות האפל איידי (צריך בשביל זה מחשב, זה יכול להיות כל מחשב - לא חייב להיות מק)
יש מכשיר, יש סיסמה, אין אפל איידי: ניתן להוריד את כל המידע מהמכשיר על ידי שליחת החומרים והורדתם למחשב (כל מחשב, לאו דווקא מק). 
שמעתי שבאפל יש אבטחה מוגברת / מסובכת - במה אני עלול/ה להיתקל?
באפל יש כמה רמות אבטחה, הנה הפירוט, מן ה"קל" אל ה"כבד":
1. כניסה למכשירים של אפל מצריכה סיסמה. הסיסמה יכולה להיות שונה ממכשיר למכשיר.
המכשירים נעולים גם באמצעות זיהוי טביעת אצבע / תווי פנים, אבל אם זיהוי זה נכשל, ניתן לפתוח באמצעות סיסמה.
2. כניסה לחשבון באפל מצריכה אפל איידי (שילוב של כתובת אימייל וסיסמה). 
3 .כניסה למכשיר / חשבון אפל שהוגדר בו מראש אימות דו-שלבי / זיהוי דו-שלבי מצריכה גם קוד גישה.
למשל, אם את/ה רוצה לגשת לאייקלאוד (ענן) מהמחשב: אחרי שתכניס/י את האפל איידי, יקפוץ על מסך המחשב פופ-אפ ובו מקום להכנסת קוד גישה בן שש ספרות. במכשיר אפל אחר המחובר לאותו חשבון (למשל - אייפון), תקפוץ על המסך הודעה שיש ניסיון כניסה, וקוד גישה. אחרי הכנסת הקוד מהאייפון למסך שקפץ במחשב, תוכל/י להיכנס לאייקלאוד.
4. תצורת נעילה אפשרית נוספת היא "מפתח התחברות" - Passkey - המשמש כאבטחה נוספת בכניסה לאתרים (לא למכשירים). זו לא טכנולוגיה בלעדית לאפל, אבל גם הם עושים בה שימוש. הסבר של אפל לגבי אייפונים ומפתחות התחברות יש כאן. במפתח התחברות נעשה שימוש לכניסה לאתרי גוגל ומייקרוסופט, בין השאר.
מפתח ההתחברות מורכב משלושה חלקים:
|. הסיסמה המשמשת לפתיחת המכשיר (שמורה במכשיר)
||. רכיב זיהוי פרטי (קוד ארוך המיוצר על ידי המכשיר ושמור במכשיר)
|||. רכיב זיהוי ציבורי (שמור על שרת, בדוגמה זו: שרת של גוגל)
אם למשל תרצה/י להתחבר לג'ימייל שהוגדר מראש שיש צורך ב"מפתח התחברות" על מנת להיכנס אליו, ויש לך מכשיר אפל (למשל אייפון), השלבים שתעבור/י הם:
א. את/ה נכנס/ת לאתר / אפליקציה של ג'ימייל - בשלב זה האייפון יזהה שיש צורך במפתח התחברות.
ב. את/ה מכניס/ה למכשיר את הסיסמה - זה גורם לרכיב הזיהוי הפרטי שבמכשיר "ללחוץ את היד" לרכיב הזיהוי הציבורי שבשרת.
ג. נכנסת בהצלחה לג'ימייל.
מה זה אומר? זה אומר שאם בעל/ת המכשיר הגדירה כתנאי כניסה לאתרים מסויימים - למשל ג'ימייל - שימוש במפתח התחברות, ואין לך גישה למכשיר אפל המחובר לחשבון ומוגדר עם מפתח ההתחברות הזה - תהיה לך בעיה להיכנס לג'ימייל.
אפשר לעקוף את הקושי הזה רק אם קוד הזיהוי הפרטי שמור גם באייקלאוד (ענן), ויש לך גישה לאייקלאוד.
כמו כן, כאשר מפתח ההתחברות הוגדר כדרך להיכנס, ותנסה/י להיכנס ממחשב חדש, מה שאמור לקרות הוא שיופיע QR אותו צריך לסרוק עם האייפון (למשל), וזה מבצע את ״לחיצת היד״ (תלוי בשירות). כך שכאן שוב את/ה עלול/ה למצוא את עצמך בבעיה, אם אין לך את המכשיר.
הערה מזיו קיטרו, שתרם רבות לחלק על אפל במדריך זה: "פאסקי הוא רכיב חדש, אני חושב שאנחנו בתקופת ביניים כרגע, ולכן כל השירותים האלו עוד במצב כפול: גם סיסמה וגם פאסקי".
5. אפשרות נדירה יותר, אך עדיין אפשרית, היא אם בעל/ת המכשיר בחר/ה להפעיל הצפנת מידע. במקרה כזה, הגיבוי של הטלפון מתבצע לא לענן אלא למחשב, ובהצפנה, ואז הגיבוי ידרוש סיסמה נפרדת. בלעדיה לא תוכל/י להגיע אל הגיבוי. במקרה בו אין לנו את הטלפון ויש לנו את המחשב, זו עלולה להיות משוכה נוספת בדרך לגיבוי.
האם ניתן להוריד תוכן גם בלי גישה לחשבון?
רק אם הנפטר/ת הגדיר/ה אותך מראש כ"איש/אשת הקשר למורשת שלו/ה".
האם ניתן לקבל מהם סיסמה / גישה לחשבון / גישה למכשיר?
משום מה קיימים שני דפי תשובה לשאלה: "איך לבקש גישה לחשבון Apple של בן משפחה שנפטר?" גם זה, שעודכן לאחרונה ב-11/10/23 וישראל לא מוזכרת בו, וגם זה, שעודכן לאחרונה ב-20/10/23 וישראל כן מוזכרת בו. בשני דפי התשובה כתוב: "במקרה המצער של מות לקוח, אפל מספקת לקרובי המשפחה אפשרויות לבקש גישה ל-Apple ID או למחוק אותו ואת הנתונים המאוחסנים איתו"..."למטרות אבטחה, על מנת שנוכל לעזור בעניין חשבון של אדם שנפטר, אפל דורשת לקבל לידיה מסמכים משפטיים שאותם היא תאמת. המסמכים המשפטיים הדרושים כוללים לרוב תעודת פטירה, וייתכן שיידרשו גם צו בית משפט או מסמכים אחרים. הדרישות משתנות לפי מדינה ואזור. אנחנו משתתפים בצערם של קרובי המשפחה של הנפטר ומנסים לסייע במילוי בקשות ככל שניתן ומהר ככל האפשר". בדף בו ישראל כן מוזכרת, כתוב: "בארצות הברית ובמקומות אחרים (כולל ישראל), אתם יכולים לבקש גישה ל-Apple ID ולנתונים של אדם שנפטר בעזרת צו בית משפט שבו אתם מופיעים כיורשים החוקיים של המידע האישי של יקירכם".
לגבי שימוש במכשיר עצמו, כתוב: "ייתכן שנוכל לעזור גם בהסרה של נעילת ההפעלה ממכשירים שמשתמשים ב-Apple ID המקורי של יקירכם, אבל תצטרכו לשחזר את ה-iPhone, ה-iPod וה-iPad שלהם להגדרות היצרן לפני שניתן יהיה להשתמש בהם עם Apple ID אחר. שימו לב שמכשירים שננעלו עם קוד גישה מוגנים באמצעות הצפנת קוד גישה, ו-Apple לא תוכל לסייע בהסרת הנעילה של קוד הגישה בלי למחוק את המכשיר". כלומר: אם תרצה/י להשתמש במכשיר ואין לך גישה אליו – תיאלץ/י לוותר על כל תכולת המכשיר לפני שתוכל/י להשתמש בו.
מה קורה אם מדווחים להם על מוות?
לא ברור
מה קורה לחשבון אם לא נכנסים אליו?
בינתיים מצאתי התייחסות רק לאייקלאוד: "אפל עלולה למחוק את החשבון אם לא היתה כניסה אליו במשך שנה אחת. מייל התרעה 30 יום לפני המחיקה יישלח אל בעל/ת החשבון"
האם אוכל להשתמש בשירותי אפל שהנפטר/ת רכש/ה? איך מורידים תוכן אם יש גישה לחשבון/מכשיר?
כאן יש התייחסות לשאלה:" כיצד להוריד אפליקציות ותוכן שבני המשפחה רכשו?" – שימו לב: רלוונטי רק אם הנפטר/ת השתמש/ה בשירות שיתוף רכישות!
כאן יש הסבר כיצד להוסיף בן/ת משפחה למינויים משותפים, כלומר שתוכל/י להוסיף את עצמך כבן/ת משפחה מתוך החשבון של הנפטר/ת ואז לשתף עם עצמך: תצטרך/י אפל איידי משל עצמך בשביל זה. כאן יש הסבר מה תוכל/י לשתף עם עצמך במסגרת שיתוף רכישות.
מעבר לכך, יש לבדוק נקודתית לגבי כל מכשיר כיצד ניתן להוריד ממנו מידע ו/או תוכן, או להעביר ממנו אל מכשיר אחר מידע ו/או תוכן.
אפל מאפשרת גישה ל-iCloud באמצעות אינטרנט בלבד - גם אם אין לך גישה למכשיר אפל - דרך האתר icloud.com. כן צריך אפל איידי, ההסבר כאן. שירותי הענן כרוכים בתשלום תקופתי, יש לבדוק לכמה זמן נתונים כגון קבצים ותמונות הנמצאים ב-iCloud נשמרים במקרה והתשלום התקופתי מפסיק.
איך מורידים תוכן אם אין גישה לחשבון?
אם יש בידיך את המכשיר, ניתן להוריד תמונות וסרטונים באמצעות הכבל שהגיע עם המכשיר (או תואם לו) ומחשב. ההסבר כאן (אין צורך באפל איידי - כלומר גישה לחשבון - בשביל זה). אם תרצה/י להוריד קבצים מסוגים אחרים, (כלומר קובץ שאינו תמונה או סרטון), כאן יש הסבר כיצד לחפש. 
מהי המלצת "אבק דיגיטלי"?
אפל הוא עולם ומלואו, המכיל מכשירים, שירותים ונתוני ענן עם מגוון רחב של הגנות פרטיות, ולכן אם אינך "אפליסטי/ית" בעצמך – היעזר/י במישהו/י שכן לפני שאת/ה פוצח/ת בפעולות כלשהן.  

תודות

תודה רבה לאבנר לוטם, זיו קיטרו ושי לוטם על עזרתם הרבה בכתיבת חלק זה. 
לחזרה למדריך הכללי  הקליק/י כאן

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

//